Povratak

"Tail pull injury" i inkontinencija | Akupunktura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 3 godine i otkako ga je udario auto (tail pull injury) ne može sam obavljati nuždu. Od udarca je prošlo 2 godine i svakodnevno ga izmokravam tri puta tako da mu praznim mjehur istiskivanjem te ga klistirim svaka dva do tri dana. Rečeno nam je kako oporavak kod ovakve vrste ozlijede traje godinama te da se mačak može oporaviti. Razmišljamo o tome da ga vodimo na akupunkturu (koja i košta) ali nam doktorica, jasno, ne može ništa obećati. Ne pronalazim literaturu na internetu koja opisuje oporavak ili potencijalnu terapiju za ovu ozlijedu, pa me zanima, znate li što o tome? Kolike su šanse i što se može napraviti da mačak napokon samostalno živi jer je tako mlad i pun ljubavi? Srdačan pozdrav, Filip

O: Kod udara automobila može nastati subluksacija/luksacija ili prijelom kod baze repa i istezanje korijena sakrokokcigealnih živaca/ caude equine, poznatije kao "tail pull injury". Ovisno o stupnju oštećenja živaca, mačka može imati opušteni rep, paralizu mjehura i/ili urinarnu inkontinenciju. To su teški slučajevi kod kojih se ozbiljnost oštećenja živaca ne može "izmjeriti" i stoga je teško procijeniti vjerojatnost i opseg oporavka. Dok će mačke s neuropraksijom (blaga ozljeda živaca) imati dobru prognozu za potpuni oporavak, one s potpuno prekinutim živcima očito neće. Ovisno o vrsti neurološke ozljede, mačka može imati ili veliki mjehur ili "mekani mjehur" koji se lako izražava („niži motorni neuronski mjehur“). Urinarna inkontinencija se može vidjeti u oba scenarija.

Postoji visok stupanj korelacije između urinarne i fekalne kontinencije zbog zajedničke ovisnosti pudendalne i zdjelične živčane funkcije. Stoga, ako se smanjuje tonus anusa (fekalna inkontinencija), vjerojatno je da će urinarna inkontinencija također biti prisutna.

Kada je riječ o prognostičkim pokazateljima, prisutnost intaktnog analnog refleksa pozitivan je prognostički znak povratka mokraćne funkcije. Osim toga, intaktni osjećaj boli (unutar 5 cm od baze repa, procijenjeno unutar 48h od traume) snažno je znak ranog povratka kontrole mjehura. Međutim, čak i ako mačka ne osjeća bol na repu se ne isključuje eventualni oporavak, jer 60% mačaka koje nema osjećaj na repnom dijelu također se oporave. Provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se u najvećem broju slučajeva kod ovakvih ozljeda normalna funkcija mokrenja vratila između 2 i 30 dana od traume (prosječno 13 dana) i to kod mačaka kod kojih su na početnom pregledu analni refleks i perinealni osjećaj bili netaknuti. Također se u istom istraživanju pokazalo da se kod najvećeg broja mačaka funkcija repa vratila u periodu od 7-150 dana, zbog čega većina stručnjaka neće preporučiti ranu amputaciju repa nego će dozvoliti da prođe neko vrijeme za mogući samostalni oporavak. Oporavak od ozljede repa može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Ni jedan veterinar Vam nažalost ne može unaprijed dati preciznu prognozu, treba proći neko vrijeme tijekom kojeg se vidi ide li stanje na bolje, odnosno je li se osjet počeo vraćati. Kod mačaka, pogotovo mladih, ranaei prijelomi često zarastu spontano bez kirurške intervencije. Osim ručnog pražnjenja mjehura i crijeva, nemate puno toga za napraviti, eventualno rješenje je kirurški zahvat o kojem biste detaljnije trebali porazgovarati sa kliničarom koji vodi slučaj Vašeg mačka.

Što se tiče akupunkture, također nažalost nema garancije uspjeha. Na Vama je odluka možete li i želite li riskirati te dati šansu i vidjeti hoće li donijeti dobre rezultate. Dobrobiti akupunkture su brojne. Može se koristiti umjesto analgetika jer podiže prag boli. Akupunkturne iglice djeluju i kao sedativ – pokusi na životinjama pokazali su da njihovom primjenom dolazi do promjena u moždanim valovima (mnoge zaspu na tretmanima), što je korisno u liječenju nesanice, anksioznosti, epilepsije i problema u ponašanju. Osim toga, akupunktura povećava broj bijelih krvnih stanica, antitijela i globulina pa je učinkovita u liječenju infekcija, a kako potiče lučenje kemijskih supstancija koje ublažavaju i sprječavaju upalne procese u tkivima, pomaže i u borbi protiv upala i alergija. Tretmani imaju povoljan utjecaj i na psihu životinja jer stimuliranje akupunkturnih točaka potiče lučenje dopamina, a uz sve to, ova drevna metoda djeluje i na balansiranje živčanog i endokrinog sustava, održavajući unutarnju ravnotežu organizma. Posebno je dobra za bolesti lokomotornog sustava, primjerice kod bolnih i degenerativnih problema kralješnice poput prolapsa diska te kod upala zglobova, tetiva i mišića, od kojih često boluju primjerice stariji psi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr